Groente en fruit die worden geteeld in de volle grond, onder een plastic tunnel of in de onverwarmde kas hebben elk jaar een periode waarin ze klaar zijn om te oogsten. In Nederland zijn dat bijvoorbeeld asperges in het voorjaar en kersen in de zomer. In de periode dat ze worden geoogst en verkocht, zijn het seizoensproducten. Gebruik de seizoensgroente en seizoensfruitkalender om iedere maand te zien welke producten in het seizoen zijn.
Klimaatvriendelijk kiezen
Wil je een klimaatvriendelijke keuze maken? Kies dan voor Nederlandse seizoensgroenten en seizoensfruit. Er is weinig energie nodig om ze te verbouwen en vervoeren. Daardoor komen minder broeikasgassen vrij.
In de supermarkt zie je niet of groente en fruit uit de volle grond, een plastic tunnel of onverwarmde kas komen. Op het bordje bij het schap of het etiket zie je wel of het product uit Nederland komt.
Seizoensgroente en seizoensfruit uit Nederland (seizoenskalender)
In deze seizoenskalender (pdf) of hieronder zie je in welke maand groente en fruit uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas te koop zijn. Dit zijn klimaatvriendelijke keuzes. Klik op een groente- of fruitsoort voor receptinspiratie.
Deze seizoenskalender is samengesteld op basis van informatie van Velt.
Aangevuld met inzichten van Bionext en het Voedingscentrum.
Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland
Klimaatvriendelijk fruit uit het buitenland is: ananas, bananen, citrusvruchten (sinaasappels, mandarijnen), druiven en kiwi. Kies dit fruit in de winter en het voorjaar wanneer er weinig seizoensfruit uit Nederland te koop is. In de winter kun je beter geen vers zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, kopen. Ze worden vaak ingevlogen of komen uit verwarmde kassen. Je kunt ze wel het hele jaar uit de vriezer halen.
Menu van de week
Tip: meld je aan voor het Menu van de Week. Soms staat er 'klimaatvriendelijk' bij een recept. De ingrediënten en bereidingswijze van deze gerechten hebben een lage broeikasgasuitstoot.
Bekijk alle klimaatvriendelijk-recepten (als je wilt letten op de duurzaamheid van alle ingrediënten).